2009-12-10 02:56:21• hírek • Szatmar.ro

Végre Bölöni felé is fordult Fortuna

Kapusgól mentette meg a Standardot, továbbment az Inter és a Barcelona.

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulója előtt (és főleg a második játéknapon) a legtöbb figyelem az F csoportra irányult, hisz ott még bárki továbbjuthatott, ennek következtében pedig a Barcelona és az Inter akár ki is eshetett. Bölöni László és a Standard Liege még a BL-nyolcaddöntőről is álmodhatott, végül azonban álomszerűen jutott az Európa-ligába.

A Dinamo Kijev és a Ruban Kazany a várnál sokkal jobban megizzasztotta a Barcelonát és az Intert, ám a két nagy végül az utolsó fordulóban mégiscsak bebiztosította továbbjutását.

Papíron az Inter dolga ígérkezett könnyebbnek, neki odahaza kellett legyőznie az orosz bajnok Rubin Kazanyt. Csakhogy a kék-feketék tavaly november óta nem tudtak BL-meccset nyerni a Giuseppe Meazza stadionban. Jose Mourinho csapata az első félidőben a Kazany ellen is szenvedett, nem tudta ráerőszakolni akaratát ellenfelére és az első nagy helyzetet is a vendégek hagyták ki Karadeniz révén. Aztán fél óra elteltével kihagyott a vendégek védelme, Balotelli pazarul sarkazott Eto'o elé, aki közelről megszerezte a vezetést. A második félidőben, egy újabb orosz helyzet után, felébredt az Inter, ekkor már sorra vezette támadásait és némi orosz segítséggel meg is duplázta előnyüket: a 64. percben Balotelli végzett el szabadrúgást 34 méterről, bivalyerős lövése középre ment, de Rizskov kapus mégsem tudta hárítani.

Nem állt a helyzet magaslatán Victor Valdez sem a Kijevben rendezett mérkőzés 2. percében, amikor alaposan bevédte Milevszkij bal oldali szabadrúgását. Ettől azonban felpörgött a Barcelona, kapuja elé szorította a Dinamót és nyilvánvalóvá vált, hogy az egyenlítés csak idő kérdése. Messi előbb még kihagyta a ziccert, Abidal passza után azonban Xavi nem tette meg ugyanezt, így még a szünet előtt egalizált a címvédő. A Kijev a szünet után sem tudta tartani a spanyol rohamokat, az újabb gólig azonban a 86. percig várni kellett, ekkor Messi szabadrúgása vágódott a felső lécről a gólvonal mögé.

Ezzel eldőlt, hogy a csoport élén a Barcelona végzett, megelőzve az Intert, míg az Európa-ligában a Rubin Kazany folytathatja a kalandjait.

A H csoportban Bölöni Lászlónak és a Standard Liege-nek is az - mármint az Európa-liga - elérése volt a minimális célja, de a belgák még a BL-nyolcaddöntőben is reménykedhettek. Ehhez azonban az Olympiakosznak nem volt szabad nyernie az Arsenal ellen. Pontosabban az Arsenal C ellen, mivel Arsene Wenger, a csoportelsőség tudatában, olyan csapatot küldött pályára, amelyben Bartley, Cruise, Gilbert, Suru most lépett először pályára a felnőtt csapatban és egyikük sem volt 19 évnél idősebb. De Ramsey, Vela, Merida vagy Wilshire sem számít alapembernek és ők sem töltötték még be a 20. életévüket. Ennek ellenére a londoniak bátran és szépen támadtak, csak Vela hagyott ki két százszázalékos ziccert. Az Olympiakosz pedig okosan várta, hogy a fiatalok hibázzanak, Leonardo pedig a 47. percben egy ilyen után szerezte meg a találkozó egyetlen gólját.



Hatalmas csata, hihetetlen izgalmak a Standard-Alkmaaron fotó: standard.be


E sorok írója nagy gondban van, amikor a Standard Liege Alkmaar elleni meccsét és Bölöni Lászlóék továbbjutását kell jellemeznie. Mert hát az isteni szerencse, ha egy csapat a 95. percben, a kétségbeesésében az ellenfél kapujához felfutó kapus fejesével egyenlít ki. Lehet ugyanakkor szerencsésnek nevezni azt a csapatot, amelyet egyazon mérkőzésen kétszer is a kapufa állít meg a gólszerzésben? Mert ezen a meccsen ez is megesett.

Az Alkmaar kezdett jobban Liege-ben, ám a Standard lassan átvette az irányítást, Jovanovics és de Camargo révén kétszer is eltalálta a kapufát (BL-csoportkörben immár hatodik alkalommal). A 42. percben aztán egy kontra végén Lens góljával mégis a vendégek szereztek vezetést. A második félidőben a belgák mindent megtettek az egyenlítés érdekében, míg a hollandok remekül kontráztak, így mind Romero, mind Bolat kapus bravúrok sorát mutatta be. Az idő azonban egyre telt és úgy tűnt, Bölöni csapata az EL-indulást is elveszíti, ehhez ugyanis mindenképpen egyenlíteniük kellett volna. Aztán elérkezett a 95. perc, amikor egy szabadrúgáshoz Sinan Bolat kapus is felszaladt a az ellenfél kapuja elé és ha már ott járt, fejjel ki is egyenlített.

A török származású kapusnak mellesleg nem ez volt az első sorsdöntő megmozdulása a történetben: a belga pontvadászat utolsó fordulójának utolsó perceiben büntetőt hárított a Gent otthonában, ezzel megadva az esélyt csapatának, hogy részt vegyen az Anderlecht elleni, végül megnyert bajnoki döntőben.

Eredmények:
F csoport:
Inter
- Rubin Kazany 2-0
gólok: Eto'o (31.), Balotelli (64.)
Dinamo Kijev - Barcelona 1-2
gólok: Milevszkij (2.) illetve Xavi (33.), Messi (86.)
A csoport végeredménye: 1. Barcelona 11p., 2. Inter 9p., 3. Kazany 6p., 4. Dinamo 5p.

H csoport:
Olympiakosz - Arsenal 1-0
gól: Leonardo (47.)
Standard Liege - Alkmaar 1-1
gólok: Bolat (95), illetve Lens (42.)
A csoport végeredménye: 1. Arsenal 13p., 2 Olympiakosz 10p., 3 Standard 5p., 4. Alkmaar 4p.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: